U bent nu hier:  home > Totaal Balans - methode > spiertest

Totaal Balans - spiertest

In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft de chiropractor Dr. Goodheart gezocht naar de samenhang tussen spierproblemen en verstoringen in de meridianen (energiebanen). Zijn bevindingen hebben geresulteerd in de methode Touch for Health en het gelijknamige boek van Dr. Thie. In het Nederlands heet het boek “Toets voor gezondheid”. Met behulp van manuele spiertesten kunnen spierzwakten en energieblokkades worden opgespoord en met eenvoudige technieken worden gecorrigeerd. Uit deze methode is de spiertest voortgekomen zoals deze bij de methode van TotaalBalans wordt gebruikt.

Iedereen kent wel het verschil tussen gespannen of ontspannen zijn. Bij teveel spanning kun je overspannen raken. Dit verschil heeft ook effect op de spanning van de spieren. Iemand is gespannen omdat hij bijvoorbeeld tegen een rijexamen opziet. Een dergelijk reactie treedt ook op als hij met een allergische stof in aanraking komt. Dit verschil in spierspanning kan worden geregistreerd met behulp van de spierspanningstest. De spiertest is een eenvoudig instrument om verstoringen in het energiesysteem op te sporen.

Er zijn verschillende vormen van spiertesten. Ik gebruik zelf mijn duim en middelvinger van mijn linker hand om te testen. Ik houd deze vingers tegen elkaar aan. Als ze zich spannen, is er sprake van een sterke spier. Blijven ze slap, dan is er sprake van een zwakke spier. Zoals gezegd, is het uitgangspunt dat er zwak op de spiertest wordt gereageerd bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof (b.v. melkeiwit) of een tekort aan een stof (b.v. vitamine D). Ook is het mogelijk om te testen welke emotie disbalans veroorzaakt (b.v. faalangst).

De spiertest geeft de mogelijkheid om het gevoel achter de pijn of het gevoel achter het gevoel te vertalen. Als iemand bijvoorbeeld lage rugpijn heeft, kan dat voortkomen uit een gevoel van onzekerheid.
Of wanneer iemand zich voortdurend moe voelt, kan dat voortkomen uit het feit dat hij de overtuiging heeft dat hij altijd iets moét doen met als resultaat dat hij zichzelf uitput.